Οδηγίες προσέγγισης μικρών νησίδων
5 Ιουνίου 2007
Αγαπητέ κυβερνήτη,
Οι μικρές ακατοίκητες νησίδες είναι ευαίσθητα οικοσυστήματα με ανεκτίμητη αξία για την άγρια ζωή. Παρόλο που είναι απομονωμένες, είναι πλέον προσιτές σε όσους επιβαίνουν σε σκάφη. Κατά την επίσκεψή μας σε μία νησίδα, μπορεί άθελά μας να ενοχλήσουμε τα είδη που ζουν εκεί. Μπορούμε όλοι να συμβάλουμε στην προστασία των σπάνιων ειδών με απλές ενέργειες. Εάν θέλεις και εσύ να βοηθήσεις, δώσε προσοχή στις παρακάτω σημαντικές συμβουλές.
%%
Έτσι, καλό είναι πάντα να θυμόμαστε ότι:
1. τα πουλιά φωλιάζουν στις ακατοίκητες νησίδες από τον Απρίλιο ως τον Οκτώβριο. Εάν λοιπόν προσεγγίζοντας μία νησίδα αυτή την περίοδο, δούμε πουλιά να σηκώνονται στον αέρα, θα πρέπει να αποφύγουμε την αποβίβαση. Εάν αφού αποβιβαστούμε, διαπιστώσουμε ότι φωλιάζουν πουλιά, καλό είναι να απομακρυνθούμε το συντομότερο.
2. ο δυνατός φωτισμός τη νύχτα αποπροσανατολίζει τα θαλασσοπούλια που φωλιάζουν σε στοές τις οποίες επισκέπτονται μόνο τη νύχτα. Η φωτιά επίσης μπορεί να καταστρέψει σημαντικούς τύπους βλάστησης και είδη φυτών. Για αυτό θα πρέπει να αποφεύγουμε να ανάβουμε φωτιές και να διατηρούμε δυνατό φωτισμό κοντά σε νησίδες τη νύχτα.
3. τα κατοικίδιά μας τρομάζουν τα πουλιά. Έτσι, ακόμα και εάν τα ελέγχουμε θα πρέπει να μην επιτρέπουμε σε γάτες και σκύλους να αποβιβάζονται πάνω σε ακατοίκητες νησίδες.
4. τα ποντίκια είναι συχνοί λαθρεπιβάτες σε πολλά σκάφη, από τα οποία αποβιβάζονται τη νύχτα. Για αυτό καλό είναι να μην διανυκτερεύουμε στις νησίδες.
5. δεν πρέπει να απομακρύνουμε και μην εισάγουμε κανένα ζωικό ή φυτικό οργανισμό στις νησίδες, ώστε να μην διαταράξουμε το οικοσύστημά τους.
Ακολουθήστε αυτές τις συμβουλές και συμβάλετε και εσείς στην προστασία αυτών των μοναδικών περιοχών του Αιγαίου!
(κείμενο βασισμένο στις οδηγίες της Ελληνικής Ορνιθολογικής Εταιρείας, πηγή: Ελληνική Ορνιθολογική Εταιρεία
Συννημένο : Download