ΣΥΝΤΟΜΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ

13 Απριλίου 2007

Ιστιοπλοΐα ανοιχτής θαλάσσης σημαίνει διασκέδαση και άθληση. Επιπλέον σημαίνει αγάπη για την φύση, την περιπέτεια, την ελευθερία. Σημαίνει πρωτόγνωρες εμπειρίες. Αγαπώντας όλα αυτά και με δεδομένο ότι βρισκόμαστε στο Αιγαίο, τον παράδεισο της ιστιοπλοΐας, μερικοί άνθρωποι οραματίστηκαν την δημιουργία ενός Ιστιοπλοϊκού Ομίλου.
Μέσω του Ομίλου αυτού οι φίλοι του ανέμου και της θάλασσας θα μπορούσαν να απολαύσουν τις ανεπανάληπτες περιπέτειες και εμπειρίες που χαρίζει η ιστιοπλοΐα, και μέσω αυτής να γνωρίσουν την τέχνη και τις δυνατότητες της, να μπορούν να ανοίγουν πανιά για άλλες θάλασσες.
Οραματίσθηκαν να μπορέσουν να μεταδώσουν τις εμπειρίες τους και σε άλλους ανθρώπους, σε νέα παιδιά, συμβάλλοντας με τον δικό τους τρόπο στην άθληση και την ευγενή άμιλλα. Οραματίσθηκαν ένα άδειο λιμάνι να το γεμίσουν με άλμπουρα. Οραματίσθηκαν την θάλασσα της Μυτιλήνης γεμάτη με φουσκωμένα πανιά. Οραματίσθηκαν τα παιδιά τους να κατευθύνουν τα σκάφη τους στα όρτσα και στα πρίμα, εξερευνώντας τις θάλασσες και γνωρίζοντας παράλληλα τις ακτές του ωραίου νησιού τους.
Οραματίσθηκαν ανθρώπους που θα μπορούν ταξιδεύοντας στην θάλασσα να βρουν την γαλήνη και την ηρεμία με τον εαυτό τους, την αρμονία με τους συναθλητές τους, τη συμφιλίωση με τους γείτονες τους. Οραματίσθηκαν να συμβάλλουν στην υπέρβαση των διαφορών με κοινούς αγώνες, ευγενή άμιλλα, και έχοντας σύμμαχο την αγάπη στον ναυταθλητισμό και την θάλασσα. Οραματίσθηκαν, αντλώντας ενέργεια και δύναμη από τον άνεμο και την θάλασσα, να ξαναδώσουν στο νησί τους ένα καινούργιο, μα και τόσο παλιό άθλημα. Οραματίσθηκαν τον Λ.Ο.Ι.Α.θ.
Στη Λέσβο η ανάπτυξη της ιστιοπλοΐας ήταν μέχρι πρόσφατα πολύ περιορισμένη, παρόλο που το δεύτερο μεγαλύτερο νησί της Ελλάδας βρίσκεται σε έναν ιδεώδη για τα ιστιοπλοϊκά δεδομένα γεωγραφικό χώρο, αυτόν του Β.Α. Αιγαίου. Μέχρι πριν λίγα χρόνια δεν υπήρχε πάνω στο νησί σύλλογος που να ασχολείται αποκλειστικά με το άθλημα της Ιστιοπλοΐας Ανοιχτής Θαλάσσης. Ήταν στις 10 Σεπτεμβρίου του 1993 όταν οι ιδιοκτήτες έξι ιδιωτικών ιστιοπλοϊκών σκαφών συνειδητοποίησαν την έλλειψη αυτή και αποφάσισαν να δημιουργήσουν έναν Ιστιοπλοϊκό Όμιλο Ανοιχτής Θαλάσσης. Έτσι γεννήθηκε ο Λ.Ο.Ι.Α.θ. (Λεσβιακός Όμιλος Ιστιοπλοΐας Ανοιχτής Θαλάσσης).
Ο Λ.Ο.Ι.Α.θ. εγκρίθηκε από το Πρωτοδικείο Μυτιλήνης στις 12 Ιανουαρίου του 1994. Έχει αναγνωρισθεί ως Ναυταθλητικό Σωματείο από την Γενική Γραμματεία Αθλητισμού με την υπ' αριθμόν πρωτ. Γ/4378/19-2-96 απόφαση (αριθμ. μητρώου ΞΨ97) και είναι μέλος της Ελληνικής Ιστιοπλοϊκής Ομοσπονδίας (Ε.ί.Ο) από τις 29 Μαρτίου του 1997.
Ο Λ.Ο.ί.ΑΘ. γρήγορα ίδρυσε Σχολή Ιστιοπλοΐας Ανοιχτής Θαλάσσης με άμεση συνέπεια αφενός να διαδοθεί η αγάπη για το άθλημα της ιστιοπλοΐας σε πολλούς ανθρώπους, αφετέρου να αυξάνεται ο αριθμός των σκαφών που είναι εγγεγραμμένα στον Όμιλο.
Μέσα σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα ο Λ.Ο.Ι.Α.Θ. αναπτύχθηκε με εντυπωσιακούς ρυθμούς και έχει αυτή τη στιγμή τη δυνατότητα να λαμβάνει μέρος σε αγώνες αλλά και να διοργανώνει επίσημους ιστιοπλοϊκούς αγώνες στα πλαίσια της Ελληνικής Ιστιοπλοϊκής Ομοσπονδίας (Ε.ί.Ο.).
Σήμερα ο Λ.Ο.Ι.Α.θ. είναι ο πρώτος περιφερειακός ναυταθλητικός όμιλος από πλευράς δυναμικότητας σκαφών (31 σκάφη), ενώ έχει να επιδείξει πολύπλευρη αθλητική δραστηριότητα σε πανελλαδικό και διεθνές επίπεδο.

Είσοδος Μελών