Δελτίο Τύπου - Περίπλους Λέσβου 2017

9 Ιουνίου 2017

Με απόλυτη επιτυχία ολοκληρώθηκε και φέτος ο ιστιοπλοϊκός αγώνας «Περίπλους Λέσβου 2017», που διοργανώνει κάθε χρόνο το τριήμερο του Αγίου Πνεύματος ο ΛΟΙΑΘ. Παρά τις προειδοποιήσεις για έντονα καιρικά φαινόμενα, η συμμετοχή των σκαφών και των αγωνιζόμενων πληρωμάτων ήταν μεγάλη. Οι εναλλαγές δε του καιρού, έδωσαν ιδιαίτερο ενδιαφέρον στον αγώνα, καθώς δεν έλειψαν οι ανατροπές και οι εκπλήξεις. 

Στην 1η ιστιοδρομία στις 3 Ιουνίου 2017, Μυτιλήνη - Μήθυμνα, η εκκίνηση δόθηκε στις 14:45 ανοιχτά από τα Τοκμάκια, καθώς επικρατούσε απόλυτη άπνοια. Τα αγωνιζόμενα σκάφη, αφού απόλαυσαν ένα υπέροχο μπάνιο στα καταπράσινα νερά Βόρεια της βραχονησίδας Μπαρμπαλιά, εκμεταλλεύτηκαν στη συνέχεια τον Βορειοδυτικό άνεμο που άρχισε να φυσά, προκειμένου να φτάσουν στον τερματισμό τους, στο λιμάνι του Μολύβου. 

Στην πρώτη ιστιοδρομία, νικητής στην 1η θέση ήταν το σκάφος VIDA με κυβερνήτη τον Στέλιο Μπράτο, 2η θέση το σκάφος SUN FIZZ με κυβερνήτη τον Στρατή Πάλλη και 3η θέση το σκάφος ATHINA με κυβερνήτη τον Βασίλη Τσιμόπουλο. Η διανυκτέρευση στον μαγευτικό Μόλυβο ήταν ιδιαίτερα ανταποδοτική, καθώς τα πληρώματα των σκαφών συναντήθηκαν με τους αγωνιζόμενους ποδηλάτες του 4ου Molyvos Urban MTB και απόλαυσαν παρέα ζωντανή μουσική σε όμορφους χορευτικούς ρυθμούς. 

 Στη 2η ιστιοδρομία, στις 4 Ιουνίου 2017, Μήθυμνα - Ερεσσός, η εκκίνηση δόθηκε στις 09:25 ανοιχτά του Μολύβου όπου τα σκάφη πλοηγήθηκαν με πρίμα πλεύση, συνοδεία δελφινιών με ισχυρό Βόρειο Βορειοδυτικό άνεμο προς τη γραμμή τερματισμού στην Ερεσσό. Ο δυνατός αέρας ανάγκασε κάποια σκάφη να εγκαταλείψουν με μικρές ευτυχώς ζημιές. Μετά τον τερματισμό τους, όλα τα σκάφη κατευθύνθηκαν προς το λιμάνι του Πλωμαρίου, όπου διανυκτέρευσαν και ξεκουράστηκαν τα πληρώματα, αφού πρώτα απόλαυσαν τους τοπικούς ουζομεζέδες και τα όμορφα μουσικά σχήματα. 

Νικητής στην 1η θέση της δεύτερης ιστιοδρομίας ήταν το σκάφος SUN FIZZ με κυβερνήτη τον Στρατή Πάλλη, στη 2η θέση το σκάφος PHEVOS με κυβερνήτη τον Κώστα Φερβελή και στην 3η θέση το σκάφος VIDA με κυβερνήτη τον Στέλιο Μπράτο. 

Στην 3η ιστιοδρομία, στις 5 Ιουνίου 2017, τα σκάφη συμμετείχαν σε μια διαδρομή ελεγχόμενου στίβου, στην παράκτια περιοχή μεταξύ Πλωμαρίου και Αγριλιάς. Η ένταση του ανέμου ήταν χαμηλή και η διεύθυνση Δυτική, κάτι που επέτρεψε στα περισσότερα πληρώματα να εξασκηθούν στο τριμάρισμα του μπαλονιού, ενός ιδιαίτερα εντυπωσιακού τύπου πανιού που απαιτεί ιδιαίτερες δεξιότητες και προσδίδει υψηλές ταχύτητες κατά την πρύμα πλεύση των σκαφών. Καθώς ο αέρας άργησε να εμφανιστεί, τα πληρώματα είχαν την ευκαιρία να απολαύσουν ακόμη ένα όμορφο μπάνιο στο Τάρτι, πριν την εκκίνηση της κούρσας, που δώθηκε τελικά στις 13:45. 

Νικητής στην 3η διαδρομή, στην 1η θέση ήταν και πάλι το σκάφος SUN FIZZ με κυβερνήτη τον Στρατή Πάλλη. Στη 2η θέση με πολύ μικρή καθυστέρηση από τον πρώτο, ήρθε το σκάφος PHEVOS με κυβερνήτη τον Κώστα Φερβελή και στην 3η θέση το VIDA με κυβερνήτη τον Στέλιο Μπράτο. 

Στα συνολικά αποτελέσματα, 1ο έρχεται το σκάφος SUN FIZZ με κυβερνήτη τον Στρατή Πάλλη, 2ο το σκάφος VIDA με κυβερνήτη τον Στέλιο Μπράτο και 3ο το σκάφος PHEVOS με κυβερνήτη τον Κώστα Φερβελή. 

Αυτό που πρέπει να σημειωθεί είναι ότι το κάθε αγωνιζόμενο σκάφος, φιλοξένησε μαθητές της σχολής του ΛΟΙΑΘ, στους οποίους έδωσε τη δυνατότητα να αποκτήσουν εξοικείωση με τη διαμονή και διανυκτέρευση στα σκάφη, αγωνιστική εμπειρία σε διάφορες πλεύσεις, σε συνθήκες ανταγωνισμού αλλά και σε συνθήκες παρέας και κρουαζιέρας. Το ΔΣ και τα μέλη του ΛΟΙΑΘ ευχαριστούν ιδιαίτερα την επιτροπή αγώνα, τη Μαρία Βαμβακίτου και τον Βασίλη Μάρκου από τον Όμιλο Φουσκωτών Σκαφών Λέσβου, για την εξαιρετική και ακούραστη συνεισφορά τους στην πραγματοποίηση του «Περίπλου Λέσβου 2017» 

 Μυτιλήνη, 8/6/2017
 Το ΔΣ του ΛΟΙΑΘ

Είσοδος Μελών